2020-02-27 08:00:26 | Strict: Only variables should be passed by reference in /home/filterzavodu/puricom.hu/index.php(4) : eval()'d code on line 1 Puricom
  • Header
  • Header
bejelentkezés regisztráció

Puricom Nitrát és nitrit mentesítés szelektív ioncserével

A felszíni vízforrások, illetve a talajvizek egyaránt szennyeződhetnek nitráttal, amelyet az egészségügyi kockázata miatt el kell távolítani. Az ivóvíz nitráttartalma a fél évesnél fiatalabb gyermekekre különösen veszélyes, mert már viszonylag kis mennyiség is fulladásos halált okozhat.

Magyarországon az ivóvíz megengedett maximális nitráttartalmát a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szabályozza. Eszerint:

    az ivóvíz megengedett maximális nitráttartalma: 50 mg/l
    az ivóvíz megengedett maximális nitrittartalma: 0.5 mg/l
    A nitrát és nitrit együttes koncentrációjára a következő feltételeknek teljesülnie kell

    [nitrát]  + [nitrit] < 1
        50             3


Az ivóvizek nitrátszennyezése a talajok ammónium, illetve nitrát tartalmú anyagokkal történő elszennyezésének következménye: pl. NH4NO3 műtrágya, hígtrágya túlzott alkalmazása (egyes talajlakó mikrolények az ammóniát is nitráttá oxidálják).

A nitráttartalom eltávolításának hatékony módja a szelektív ioncserével történő nitrátmentesítés. Az erre a célra kifejlesztett nitrát szelektív anioncserélő műgyanták elfogadható szelektivitással kötik meg a kezelt víz egyéb anionjai mellől a nitrátot. A telítődött ioncserélő műgyantáról regenerálási műveletben lehet eltávolítani a megkötött nitráttartalmat és így a töltet ismét üzemkész állapotba kerül.
A regenerálás műveletében keletkező nitráttartalmú oldat (regenerátum) elhelyezéséről körültekintő módon kell gondoskodni. A nitrátmentesítő ioncserélő berendezés lehet helyben regenerálható, vagy patronos cserélhető kivitelű. Az utóbbinak a töltete erre szakosodott üzemben kerül regenerálásra.

Megemlítendő még a membrános elválasztással történő vízkezelés, amelynél nem szelektív módon tudjuk a kezelt víz nitráttartalmát csökkenteni. Ez költségesebb berendezést igényel, de egyes esetekben előnyös is lehet, ha más, nem kívánt összetevőket is ki akarunk szűrni. Ilyenek például a As, szerves anyagok, magas sótartalom.


Vissza